Unable to create /cache/mod_novasfh/sfh_56.xml configuration file.
Click here for more information.
Please update your Flash Player to view content.
Español

L'antiga polèmica de la religió a l'escola

L’ANTIGA POLÈMICA DE LA RELIGIÓ A L'ESCOLA

Fa una mica més d'un any vaig ser convidat a fer una xerrada a la Universitat de Saragossa per als alumnes d'Història de l'Art. Estaven parlant de l'art islàmic i, segons sembla, tenien dubtes sobre la fe islàmica i sobre com els musulmans conceben les manifestacions artístiques. Vaig anar a la classe amb un Alcorà i una Bíblia. Vaig deixar que comencessin fent preguntes que vaig anar escrivint a la pissarra per abordar posteriorment.

S’interrogaven pel motiu que porta als musulmans a no posar imatges a les mesquites; també s'estranyaven que Joan Baptista, l'arcàngel Sant Gabriel, la Verge i el mateix Jesús apareguessin en l'Alcorà. A partir d'aquest punt van sorgir preguntes sobre conceptes com a Messies, Encarnació, Trinitat...

No entenien -manifestaven- per què els musulmans entren a les mesquites descalços o per què els jueus es cobreixen el cap a la sinagoga mentre que els cristians no fan ni una cosa ni l'altra en els seus temples. D'allò van derivar al mite bíblic de la Creació. Preguntaven si era possible ser cristià i creure que el món hagués estat fet en set dies i que descendíssim d'una parella anomenada Adam i Eva. Els vaig dir que jo no creia això, que es tractava d'un mite dels orígens, que és una cosa comuna en totes les religions de l'època com la d'Egipte i Babilònia. També els vaig dir que no podia ser una persona religiosa i anar en contra dels descobriments científics.

Van parlar llavors de la virginitat de la Mare de Déu i, amb molt de respecte, em van dir que com podia creure jo això. Els vaig comentar que a la Bíblia apareixen altres naixements de dones verges i estèrils i que aquest fenomen de naixements extraordinaris es dóna també en altres tradicions religioses; en els textos budistes, per exemple, s'explica que la mare de Buda va ser fecundada per un elefant. Es tracta, els vaig dir, d'un concepte teològic, no físic, Vaig haver de explicar llavors què era la teologia i els vaig explicar com a la facultat on la vaig estudiar tenia companys catòlics, musulmans, protestants, agnòstics i fins i tot no creients.

Vam tornar a aterrar en el concepte de l'art i els vaig explicar que només el cristianisme s'atreveix a dibuixar a Jesús, a qui es considera Fill de Déu, perquè precisament els cristians descobreixen a Déu en Jesús, en la seva encarnació i la seva vida humana. Igual que els islàmics, tampoc els jueus dibuixen a Déu per respecte; fins i tot en llengua semita, no hi ha una paraula que signifiqui concretament "Déu", precisament per impossibilitar lingüísticament que ofengui el seu nom.

La xerrada va ser animada i les preguntes es multiplicaven mentre els estudiants anaven prenent nota de tot allò, que era per ells absolutament nou. Quan al cap de dues hores va sonar el timbre van ser diversos els alumnes que es van acostar per donar-me les gràcies per aquella trobada.

Constatar que la majoria d'aquells universitaris preparats, bilingües tots i experts informàtics, tenia una formació teològica que, com a màxim, no passava de la de qualsevol nen de primera comunió.

M'ha vingut a la memòria aquella xerrada a la Universitat quan en aquests dies (passa cada vegada que canvia el govern) la classe de Religió es torna a posar en primer pla i es converteix en una arma llancívola per posicionar-se políticament. L'he recordat ara, quan s'ha desbloquejat el procés de beatificació de monsenyor Romero, màrtir a El Salvador per haver denunciat la injustícia.

“Qui vulgui Religió, deia fa pocs dies un polític, que vagi a la seva parròquia, la Religió és una cosa que es pot moure únicament en l'àmbit personal”.

I és aquí on crec que està l'error, considerar la religió com una cosa personal. La religió és un fet públic, personal és la fe. La religió impregna l'art, la cultura i la vida de moltes persones, també la dels no creients.

Pensava jo què li hagués passat a monsenyor Romero si a El Salvador s'hagués mogut en l'àmbit del que és purament personal; segurament no l’haguessin matat, però la seva fe personal el va portar a l'opció pels pobres i a denunciar -i això sí que és públic- la injustícia de la dictadura. La seva sang va ser ferment de vida. Avui no es pot entendre la història d'Amèrica Llatina, ja sense dictadures militars, sense saber el paper de la Teologia de l'Alliberament i de la vida de Romero. Com que no es pot entendre el problema del Tibet sense conèixer per a res del pensament budista que, per cert es practica en un monestir de la nostra pròpia província. Tampoc acabarem d'entendre l'ateisme del cinema de Woody Allen o el judaisme militant de Spielberg si no sabem res d'aquestes formes de pensament. Ni comprendrem la vida dels musulmans que han vingut a Espanya si desconeixem tot sobre l'Islam. Ni comprendrem i gaudirem el "Rèquiem" de Mozart si ignorem els principis bàsics del cristianisme. És més, no podrem entreveure què expressa la nostra Setmana Santa ni les nostres devocions a les diverses advocacions de la Verge si desconeixem l'Evangeli de Jesús. Per no parlar de l'art, les tradicions, la cronologia, la cultura, i de tantes i tantes coses que donen forma a la nostra vida i que no podrem comprendre si prescindim del fet religiós.

Tampoc podrem ser crítics amb les barbaritats que en nom de Déu i de la Religió ha fet l'ésser humà en la Història, quan ha anteposat la Llei religiosa a la dignitat humana. El mateix Jesús de Natzaret va ser una víctima d'aquest fanatisme religiós.

No, la religió no és un fet privat, és social. Personal és la fe. La fe no es pot imposar, però el fet religiós s'ha d'aprendre i això comporta estudi per entendre-ho. El menyspreu del fet religiós, apartar-lo del món de l'Escola, de la reflexió cultural i voler relegar les sagristies, les mesquites o les sinagogues o pagodes porta al fanatisme, a la intransigència, a la incultura i a la intolerància. No es tracta d'ensenyar catecisme, com voldrien alguns, ni de prescindir de l’arrel d’allò religiós, com volen altres, es tracta d'aprendre amb respecte el fet religiós des de la cultura i des de la profunditat.

Per això, i sé que és un somni, sóc partidari de la Classe de Cultura Religiosa a l'escola, una classe feta per tots i per a tots, com la Història o la Filosofia, amb un programa dissenyat per especialistes i pedagogs, impartida per llicenciats en Teologia que a l'escola pública accedeixin amb oposicions, no amb nomenaments fets des de l'Església.
Ni catequesi, ni desaparició de la religió a l'Escola. L'opció, crec jo, ha de ser la Cultura Religiosa o la Història de les Religions. Aquesta assignatura hauria, entenc jo, ser cursada per tots.

En un món com el nostre, mestís, plural, intercultural, prescindir del fet religiós (fixin-se bé que no els dic Religió Catòlica), és condemnar que els nostres nois i nois mai puguin entendre l'art, la cultura i el significatiu de vides com la de Monsenyor Romero, per exemple. Prescindint de la religió en l'àmbit de l'educació es córrer un altre risc: crear un fanatisme laïcista que sol ser tan greu i ranci com el fanatisme religiós.

Espanya és l'únic país de la Comunitat Europea en què la Teologia queda al marge de les universitats de l'Estat. De seguir així, la relació de la Religió amb la cultura serà com la de la saga "Torrente" amb el cinema.


Josan Montull

Comentaris  

 
#3 L'antiga polèmica de la religió a l'escolaJordan 13-11-2018 12:35
I see you don't monetize your site, don't waste your traffic,
you can earn additional bucks every month. You can use the best adsense
alternative for any type of website (they approve all websites), for more details simply search in gooogle:
boorfe's tips monetize your website

My web-site BestJacinto: https://FollowDarnell.blogspot.se
Citar
 
 
#2 L'antiga polèmica de la religió a l'escolaMiriam 24-10-2018 05:44
I see you don't monetize your site, don't waste your traffic, you can earn additional bucks every month.
You can use the best adsense alternative for any type of website
(they approve all websites), for more details simply search in gooogle: boorfe's tips monetize
your website

Feel free to surf to my webpage - BestFreddy: https://CleverBernard.blogspot.com
Citar
 
 
#1 TitulacionsJordiPM 06-06-2013 07:31
Un magnífic article, sobre el que voldria afegir-hi un comentari: la formació dels professors de "Cultura religiosa" podria ser teologia, és ben cert, però també qualsevol altra ciència de la religió: sociologia de la religió, antropologia de la religió, història de la religió, etc.
Citar
 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Informa't

Fes-te amic nostre al

Segueix-nos al

Seguir a webdepastoral en Twitter

Comparteix aquest article