Unable to create /cache/mod_novasfh/sfh_56.xml configuration file.
Click here for more information.
Please update your Flash Player to view content.
Español

L'atra creu

L'altra creu

A aquesta hora, a la parròquia de Sant Pau del meu arxiprestat de Gamonal es realitza una vigília de joves amb la famosa creu que obre les trobades mundials de la joventut. No he acudit, entre d'altres raons perquè estic molt cansat i diré per què.

Ha obert la jornada rebent a Maribel, una mare amb una discapacitat, que després de moltes lluites i baralles ha pogut quedar-se embarassada i amb alegria inscriu al seu fill per ser batejat. He compartit una estoneta la creu del menysvalorat que lluita per obrir-se pas i engendrar vida.

Després he estat escoltant a Pere, un gitano amb cinc fills que es guanya la vida venent ambientadors i que m'explica les seves estretors per treure'ls a tots endavant. He posat l'espatlla, en nom de la comunitat, per fer la seva creu més lleugera.

Després hem tingut reunió els sacerdots de l'arxiprestat per fer la programació. Pràcticament ningú aportava i tot es donava per bo. Jo m'he sentit obligat a qüestionar, aclarir, aportar i intervenir. I resultat d'això és carregar-me la creu del inconformista i per tots criticat.

Ràpid m'he escapat a dinar amb l'equip de militants de la JOC. Els horaris ens impedeixen veure'ns en un altre moment. A Chan no li paguen des d'abril. Rosi treballa 37 hores gairebé seguides, des de divendres a la nit a diumenge, en una casa d'acollida de nens de famílies desestructurades. Bea treballa 42 hores i li paguen 40, fent de recepcionista i figurant en el seu contracte com a ajudant de recepcionista. He pogut ser testimoni de la creu de la precarietat que tant danya i pesa als joves als que vull. També a mi em fa mal.

Tot just sense prendre les postres, he obert la parròquia i ja estava Tamara enfundada amb una bandera d'Espanya a la cintura: "Ve Canals i està tan bo!". La sub-21 juga a Burgos. He estat testimoni d'una altra cara de la creu, la de joves normalitzats que són víctimes de la propaganda i l'estupidesa que els porta a admirar nous mites del sistema opressor i alienant.

Més tard ha arribat Jose Antonio, un home de dues dones, però actualment només en la vida. La pensió no li dóna per viure. La creu de no controlar la beguda i el tabac li va minant i està esgotant la seva salut. Una vida asfixiada que tracta d'oblidar i espantar.

I he acabat amb una parella que prepara el baptisme de la seva nena. En aquesta ocasió em toca escoltar els seus laments per una església institucional caduca que no va donar ni dóna resposta a les seves vides reals, una església de la qual s'han distanciat. Càrrec amb la creu de l'evangelitzador que vol presentar a Jesús com a proposta de vida.

Estic cansat al final de la jornada. Avui he estrenat les mitges contra les varius. Varius que, entre altres raons, s'han produït per les moltes hores d'estar dempeus en reunions i treballs compartits amb els joves de la classe obrera. Aquestes mitges encotillades m'han esgotat.

I no vaig a la vigília al voltant d'una creu de fusta perquè també sento que encotilla la proposta a la qual hem reduït la creu de Jesús amb aquests esdeveniments. Em veig cridat a seguir romanent al costat d'aquestes altres creus de carn i ossos que tinc la sort d'acompanyar.

Pare Déu, doneu-nos quedar com Maria al costat d'aquesta creu convençuts que és l'únic camí per arribar a la viure la Pasqua de la vida nova de la qual som testimonis en el dia a dia.

Javi Gª Cadiñanos

Informa't

Fes-te amic nostre al

Segueix-nos al

Seguir a webdepastoral en Twitter

Comparteix aquest article