Unable to create /cache/mod_novasfh/sfh_56.xml configuration file.
Click here for more information.
Please update your Flash Player to view content.
Español

Ciutadana de primera

Ciutadana de primera

Festa dels 15 anys de l’ONG VOLS. Em demanen col·laboració per als tallers del matí, sap que estic involucrada amb les famílies del centre obert de Sant Boi i em demana si hi ha alguna mare que vulgui venir a fer el taller de cuina intercultural. Ràpidament se m’acut una de les mares que col·laboren amb nosaltres. Mare de cinc nanos, separada i sense feina, que mentre busca com buscar-se la vida col·labora un parell de dies a la setmana amb nosaltres mentre els seus fills participen del centre.
Sempre motivada amb les propostes del centre i amb ganes d’aportar des de les seves possibilitats.

Efectivament, només dir-li la idea, s’anima a venir el dissabte a Terrassa. Els tallers comencen a les 11:30, però li proposo anar a l’acte inaugural per sentir el testimoni d’alguns voluntaris. Sense problema prepara als tres fills més petits a primera hora del matí per venir tots quatre cap a Terrassa. Passem tot el matí juntes, testimonis, taller, nanos…  I a la tornada comentem com ha anat el matí.

Està molt sorpresa. Comenta que és la primera vegada que sent a Espanya a algú parlant en veu alta i dient que el que ha fet Europa amb el tercer món ha estat un espoli, que part de responsabilitat del que passa en aquells països es responsabilitat nostra, que tenim un deute a pagar amb les persones dels indrets del Sud.  La conversa ha donat peu a ella fer reflexió sobre la seva precària situació personal, dels motius per a emigrar, de la situació política del seu país d’origen, de la manca de llibertat en la que s’ofegava. Ha donat peu a parlar de la seva reivindicació de ser ciutadana de primera, tot i la seva situació precària i de la necessitat de lluitar per als seus drets i dels seus fills en aquest país.
I me n’adono que en tot el temps que ens coneixem, ja van prop de 7 anys, hem parlat de moltes coses, però mai des del discurs de la injustícia i del patiment . Centrada en la seva situació del dia a dia, des de la seva situació com a víctima, no havíem parlat, comentat o crescut en la seva dimensió més política i reivindicativa.

Extrapolo aquesta situació a la realitat del treball amb les famílies dels infants del centre obert, o d’ells mateixos, i com moltes vegades del discurs més de treballar per a ells però sense ells és pot fer molt present. Com el protagonisme dels que pateixen passa a vegades a un segon pla i com el discurs en primera persona i la conscienciació sobre les injustícies queda amagat.

I al final sembla que entrem dins del sistema, mantenint estructures o intentar pal·liar alguns forats, sense qüestionar des de la base les injustícies que es viuen des del dia a dia. Em qüestiono si som capaços de treballar per la capacitació dels nanos i de les seves famílies en la lluita per la justícia com a protagonistes de la seva pròpia història. Si estem acompanyant processos o estem silenciant incomoditats en la nostra societat. Em pregunto si estem fent comunitat amb el que pateix, si vivim en aquesta solidaritat de vida, si fem opció per l’alliberament des del compartir.

I tú Jesús, què em dius...
“Beneït siguis, Pare, Senyor del Cel i de la Terra, perquè has amagat aquestes coses als savis i entesos i l’has revelat a la gent senzilla” (Mt 11, 25) 

Et demano Senyor que des de la convivència, trobi  en el viure amb els senzills i oprimits  el lloc privilegiat per trobar-te.

Tu no t’identifiques amb el pobre, ets el pobre. Et compromets amb l’oprimit, fora dels nostres egoismes personals i de les nostres més o menys inconscients complicitats amb les classes privilegiades.

Ajuda’m a alliberar-me a mi mateixa també en comunitat amb els que més dificultats tenen, des de l’injustícia cap a la possibilitat d’un món nou i  d’ésser una persona nova que acompanya i se sent acompanyada pels més senzills.


                                                                                                                  M. Àngels Pavón

Informa't

Fes-te amic nostre al

Segueix-nos al

Seguir a webdepastoral en Twitter

Comparteix aquest article